China Scooter Onderdelen

Indien u vragen heeft over CDI's, ECU's of Speedconverters EURO4, lees eerst ons BLOG. Telefonisch zijn wij tussen 12:00 en 17:30 bereikbaar. Whatsapp/email, 24/7

Geen producten in de winkelwagen.

Scooter tanken? Let op dat je geen E10 tankt.

Sinds 1 oktober 2019 is de samenstelling van Euro 95 benzine verandert. Waar Euro95 tot voor kort nog 5% bio-ethanol bevatte is dat door Europese wetgeving nu tussen de 7.5% en 10%. Aangezien bio-ethanol wordt gewonnen uit biomassa zorgt dit voor een schoner productieproces waardoor er netto minder CO2 emissie is. Hoewel dit misschien goed is voor het milieu, is door de nieuwe samenstelling Euro95 slecht voor je scooter. De hogere hoeveelheid ethanol kan voor flinke schade zorgen.

Waarom is E10 slecht voor scooters?

Ethanol oftewel alcohol trekt vocht aan. Vocht zorgt voor oxidatie (roest) in de metalen onderdelen van je scooter zoals de tank en het motorblok. De hoge hoeveelheid ethanol zorgt er ook voor dat rubber onderdelen aangevreten worden en dat er rubberdeeltjes loskomen. Rubber onderdelen zorgen normaal gesproken voor een afsluiting. Zonder rubber onderdelen kan er vloeistof of lucht gaan lekken, en dat kan voor allerlei nare problemen zorgen, van een afname in prestaties tot aan niet meer starten. In het ergste geval kan de (motor)scooter zelfs in brand vliegen.

Welke benzine moet ik nu tanken?

Het probleem met E10 is dus de bio-ethanol. Terwijl Euro95 nu maximaal 10% ethanol kan bevatten, is dit bij Euro98 maar 5%. Deze hoeveelheid is niet schadelijk voor je scooter waardoor Euro 98 (E5) dus wel geschikt is voor je scooter.

Je kunt er ook voor kiezen om een premium brandstof te tanken die helemaal geen ethanol bevat. BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ zijn voorbeelden van ethanolvrije benzine.

Ik heb per ongeluk toch E10 getankt. Wat nu?

Als je per ongeluk toch E10 hebt getankt is er niet direct reden voor paniek. Het is niet zo dat dit meteen problemen op zal leveren voor je scooter. Zolang je de volgende keer maar weer gewoon kiest voor E5 of een ethanolvrije brandstof want anders is het een kwestie van tijd voordat je scooter permanente schade oploopt. Ook hebben wij speciale toevoegingen die je in de brandstoftank kunt toevoegen om de schade te beperken.