China Scooter Onderdelen

Wat maakt elektrische scooters zo populair?

De populariteit van elektrische scooters zit al enkele jaren in de lift en die trend zal zich voort blijven zetten. De prijzen van elektrische scooters zijn gedaald en het aanbod is explosief gestegen. E-scooters hebben een hoop voordelen ten opzichte van modellen die op benzine lopen. Ze zijn goedkoop in verbruik, hebben bijna geen onderhoud nodig, zijn zeer betrouwbaar en ze zijn een stuk beter voor het milieu. Daarom is het niet zo vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter.

Als jij er ook over denkt om een elektrische scooter te kopen dan is dit artikel voor jou. We leggen uit wat de voordelen en de nadelen van elektrisch rijden zijn.

Elektrische scooters

Wat is een elektrische scooter?

Een elektrische scooter, ook wel bekend als escooter, is een scooter die niet op benzine rijdt, maar op elektriciteit. Het benzine motorblok is vervangen door een elektromotor en de benzinetank heeft plaatsgemaakt voor een accu. In plaats van een ritje naar het tankstation kun je de (meestal uitneembare) accu eenvoudig thuis of op een andere plek opladen.

Wat zijn de voordelen van een e-scooter?

Het is duidelijk dat de elektrische scooter aan een ware opmars bezig is. Wat zijn eigenlijk de voordelen van een e-scooter? En zijn er ook nadelen? We maakten een overzicht.

Beter voor het milieu

Een elektrische scooter is beter voor het milieu. Omdat er geen brandstof verbrand wordt is er geen sprake van uitstoot. Er zijn in Nederland al een aantal milieuzones waar je niet meer mag komen met bepaalde brommers en scooters met een verbrandingsmotor. Er zullen in de toekomst meer van zulke gebieden komen, iets waar je met je escooter geen last van hebt. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe scooters elektrisch zijn.

Goedkoper rijden

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan rijden op brandstof. Voor een afstand van 50 km op een scooter met benzinemotor betaal je zo’n 2 euro aan benzine. Voor het afleggen van dezelfde afstand op een elektrische scooter ben je nog geen 30 cent aan elektriciteit kwijt bent. Je bent dus ruim 6 keer goedkoper uit per kilometer. Dit verschil zal in de toekomst alleen maar groter worden.

Weinig onderhoud

Een brandstof (benzine) blok zit complex in elkaar en bevat honderden onderdelen die met enige regelmaat geïnspecteerd moeten worden. Door de vele bewegende delen zal er altijd slijtage optreden. Een elektromotor is onderhoudsvrij. Een elektrische scooter heeft weinig onderhoud nodig wat natuurlijk goed nieuws is voor je portemonnee. Ook zijn veel voorkomende storingen zoals startproblemen en stotteren verleden tijd.

Krachtiger dan een benzinemotor

De elektromotor bij een electrische scooter is veel krachtiger dan een benzinemotor. Je kunt dus sneller optrekken en behaalt eerder de topsnelheid. Ook het omhoog rijden op een helling gaat een stuk soepeler omdat de kracht continue aanwezig is.

Geen lawaai

Elektrische scooters rijden fluisterstil. Er is geen uitlaat die lawaai maakt en de trillingen die een benzine motorblok produceert zijn niet aan de orde. De combinatie met het extra vermogen zorgt ervoor dat rijden prettiger wordt.

Wat zijn de nadelen van een elektrische scooter?

Kleinere actieradius en laadtijd

Een scooter met een verbrandingsmotor heeft een benzinetank. Met een volle tank kun je gemiddeld ruim 200 km rijden. Deze afstand noemen we de actieradius of het rijbereik. Wanneer de tank bijna leeg is stop je bij een tankstation en enkele minuten later kun je je weg weer vervolgen. De actieradius van een elektrische scooter is afhankelijk van de accu, maar ligt over het algemeen tussen de 60 en 80 km. Wanneer de accu leeg is zal deze opgeladen moeten worden en dat kost wat meer tijd dan even de tank volgooien: Het volledig opladen van een lithium accu neemt zo’n 4 a 5 uur in beslag.

E-scooter dubbele accu

Accu upgrade

De actieradius kan verlengd worden door een accu upgrade. Hierbij wordt de accu vervangen door een type met een hoger amperage. Hierdoor wordt niet alleen het bereik vergroot maar doordat de accu minder vaak opgeladen hoeft te worden heeft deze ook een langere levensduur.

Bij veel e-scooters is het ook mogelijk om 2 accu’s te plaatsen waardoor de effectieve actieradius dus verdubbeld.

De beste e-scooter

Het aanbod in e-scooters is erg uitgebreid en er zijn forse verschillen in kwaliteit, prijs en uiterlijk. Welke elektrische scooter het beste is, wordt dus mede bepaald door persoonlijke voorkeur. We noemen hier onze top 3 van modellen in de lagere prijsklasse.

Q Crystal

De Q Crystal is een zeer betaalbare e-scooter van hoge kwaliteit die er ook nog eens geweldig uitziet. Voorzien van een Bosch 1500W motor, een actieradius van 60 KM (of 120 KM bij het gebruik van 2 accu’s) en extra grote 12 inch velgen zorgen voor uitstekende rijeigenschappen. De uitstekende prijs/kwaliteit verhouding van de Q-Crystal geeft de doorslag waardoor we deze elektrische scooter als beste keus willen bestempelen.

IVA E-GO S5

Op de tweede plaats hebben we de IVA E-GO S5. Een stukje prijziger dan de nummer 1 maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Een 3000W Bosch motor, Samsung accu’s die ieder een actieradius van 80 KM mogelijk maken, 12 inch velgen en uitgerust met een zeer sterke titanium swing-arm. Deze zorgt voor extra stevigheid en rijcomfort op het wegdek.

IVA E-GO S3

Op de derde plaats hebben we nog een scooter van IVA, ditmaal de E-GO S3. Deze compacte scooter is uitgerust met een 2000W Bosch motor, een uitneembare accu met een actieradius van 60 KM. De zeer sterke titanium swing-arm zorgt voor extra stevigheid en rijcomfort.