Scooters, Opvoeren

Alles over het opvoeren van je euro2, euro4, euro5 en elektrische scooters

We vertellen je alles over het opvoeren van je scooter: De verschillende technieken om je euro2, euro4 of euro5 scooter meer power te geven, de voordelen van opvoeren en problemen bij een controle voorkomen.

Scooter opvoeren: snelheid volgens de Nederlandse wet

Chinese Euro2 scooter opvoeren t/m bouwjaar 2017.

De Nederlandse wet schrijft voor dat een bromfiets niet sneller mag kunnen rijden dan 45km per uur en een snorfiets niet sneller dan 25km per uur. Aangezien deze regels niet bestaan in het land van herkomst, rijden deze scooter in originele staat een stuk sneller (een snorscooter mag 34km GPS gemeten/een bromscooter 54km GPS gemeten, de km stand op u km teller aangeeft, wijkt minimaal 5km naar boven af). Voordat ze in Nederland verkocht mogen worden, moeten er aanpassingen gemaakt worden om de snelheid te beperken.

Bij het opvoeren van een scooter wordt deze beperking ongedaan gemaakt zodat deze een hogere snelheid haalt. Hieronder ziet u in de afbeeldingen, de onderdelen die worden gebruikt om de toeren door te geven aan de CDI van een EURO2 scooter.

Positieve gevolgen van het opvoeren van je scooter

Het belangrijkste doel van het opvoeren van een scooter is uiteraard dat deze sneller rijdt. Het opvoeren heeft echter nog een aantal voordelen.

Lager brandstofverbruik

In het geval van een 4-takt scooter kan het brandstofverbruik fors worden verminderd. Het is vrij gebruikelijk dat er ruim 20% zuiniger gereden kan worden. Bij injectiemotoren kan dit verschil nog een stuk hoger liggen.

Verbeterde levensduur

Doordat de verbranding efficiënter wordt, zal er minder vervuiling zijn in het motorblok. Hierdoor zullen de prestaties langer optimaal blijven. De bougie en aandrijfsnaar hebben ook minder slijtage te verduren. Het opvoeren van een scooter komt de levensduur ervan dus ten goede. Zeker in de 25km stand heeft een motorblok veel te verduren, nog meer als in de 60km stand.

Hoe werkt het opvoeren van een scooter?

Er zijn verschillende opties voor het opvoeren van een scooter. Dit is mede afhankelijk van het type scooter. Euro 2 scooters zijn vaak alleen begrenst door een CDI en een vario-ring. Het verwijderen van de vario-ring (meestal is deze bij Chinese scooter niet aanwezig) en het vervangen van de CDI is in dat geval voldoende om de scooter te ontgrenzen.(BELANGRIJK; de begrensdraad/pulsgeverdraad moet aangesloten zijn, anders meet de cdi 0 toeren, en denk de cdi dat u stilstaat, zodat de cdi geen opdracht krijg om te begrenzen)

Hoe werkt een CDI?

Een CDI (Capacitive Discharge Ignition) regelt de ontsteking. De brandstof komt in de cilinder terecht en wordt tot ontploffing gebracht door een vonk van de bougie. De CDI regelt dat er precies op het juiste moment een vonk komt waardoor de verbranding en prestaties optimaal zijn.

Een CDI bepaald ook de maximumsnelheid en wordt daarom vaak als begrenzer gebruikt. Er zijn CDI’s verkrijgbaar voor een snelheid van 25km, 35km en 45km per uur. Ook zijn er CDI units waarbij er helemaal geen begrenzing meer is. En tevens zijn er cdi’s met afstandsbediening, waardoor u tussen 2 snelheden kunt schakelen. Bijvoorbeeld tussen de 25/35 – 25-45 – 25-65 – 32-45 – 32-65. Al deze verschillende cdi zijn verkrijgbaar in onze webshop. Kijk goed of u een 10 of 12 inch wiel heeft. Dit valt terug te lezen op u band.

Euro 4 & Euro 5 scooter opvoeren

Scooters die voldoen aan de euro 4&5 normen (alle scooters geproduceerd na 1 januari 2018) maken geen gebruik meer van een CDI, maar werken met een ECU/Speedconverter module. Het opvoeren van deze modellen werkt dan ook op een andere manier.

Hoe werkt een ECU?

De afkorting ECU staat voor Electronic Control Unit. Dit is een minicomputer die verantwoordelijk is voor de injectie en ontsteking bij injectiemotoren. De begrenzing van euro4 scooters wordt geregeld door de software waar de ECU unit gebruik van maakt.

Er zijn verschillende manieren om scooters die werken met een ECU op te voeren. Het ligt hierbij aan het merk en het model scooter en welke ECU in u scooter zit.

Er zijn 5 merken ECU’s; DellortoRongmaoDelphiMotion en Rojo. Bij sommige modellen is het een kwestie van het vervangen van de ECU, en wilt u schakelen tussen 2 snelheden, dan dient u gebruikt te maken van een speed converter voor EURO 4 motoren.

Euro 4&5 ECU speedconverters

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een speedconverter, is het belangrijk dat uw scooter NIET opgevoerd is. Als dit wel het geval is, zal deze eerst weer origineel gemaakt moeten worden. Dit systeem werkt namelijk samen met de originele ECU en zal niet functioneren bij reeds opgevoerde modellen.
De beginsnelheid van de scooter zal altijd de snelheid zijn waarop de ecu is geprogrammeerd. Een voorbeeld; heeft u een scooter gekocht al bij de dealer laten opvoeren na 45/km per uur? U monteert daarna een speedconverter van 25 en onbegrensd. Dan zal het gevolg zijn dat u scooter 45 en onbegrensd rijdt door de eerdere aanpassing van de ECU.

Speed converters zijn verkrijgbaar in verschillende varianten waarbij geschakeld kan worden tussen:

  • 25 km/u en 45 km/u
  • 25 km/u en onbegrensd
  • 45 km/u en onbegrensd

Bij ECU’s die uitgerust zijn met het Rongmao systeem worden gratis 2 adapters meegeleverd om deze eenvoudig aan te kunnen sluiten.

Euro5 scooters opvoeren:

In 2021 zijn de euro5 scooter uitgekomen, in het begin van 2021 is er nog veel oude voorraad uit 2020 aanwezig. Vaak wordt er bij de verkoop verteld dat u een EURO5 scooter heeft gekocht, vaak is dit niet het geval. De speedconverter voor Rongmao ECU EFI Systeem, dat op onder andere La Souris en Senzo werkt zowel op euro4 en op euro5. Enkel rijdt de La Souris met de onbegrensde speedconverter harder als de Senzo. Dit komt omdat de Senzo een milieuvriendelijker softwareprogramma op de ecu heeft staan. De maximale snelheid van een 25&onbegrensde speedconverter met een senzo euro5 is 45km p/u.

De BTC Riva is er bijvoorbeeld nooit in EURO5 uitgebracht, deze is veranderd in de EURO5 norm na de naam; BTC Felice. Importeurs hebben hierop ingespeeld om veel voorraad in 2020 te kopen, omdat de scooters in 2021 een stuk duurder zijn geworden qua inkoop door de katalysator die toegevoegd moest worden. Het is helaas niet altijd na te gaan welke norm u scooter heeft. Op de BTC Felice/Riva werkt de Euro5 Speedconverter helaas niet, als u deze monteert rijdt u scooter enkel onbegrensd. Wij hebben speciale euro5 speedconverters ontwikkeld voor deze scooter die zijn voorzien van een MOTION ECU.

Op ons YouTube kanaal staan diverse video’s met uitleg over de montage van speed converters.

Opvoeren euro2, euro4 & euro5 scooter doormiddel van een sportuitlaat“AKRAPOVIC STYLE” QeXtreme

Het opvoeren doormiddel van een snelle uitlaat, geeft bij 2takt scooters een grote vermogenswinst. Wij herinnert zich de merken nog zoals; LeoVinceGianelli of Polini nog. Bij 4takt scooter geeft het maar een kleine vermogenswinst zoals uitlaten van de merken Technigas 4scoot en Jamarcol. Euro5 scooters na januari 2021 is voorzien van een katalysator in de uitlaat om aan de euro5 milieunormen te kunnen voldoen. Wij hebben een speciale uitlaat laten ontwikkelen die op euro4&euro5 scooters kunt plaatsen zonder katalysator. Tevens heeft de Qextreme uitlaat een zeer sportief “AKRAPOVIC STYLE” full black design. De uitlaat is special gemaakt voor alle Chinese Vespa Look a Like modellen zoals de BTC Riva, La Souris Sourini alle uitvoeringen, Senzo Rivalux, AGM VX50, GTS Toscana, Riva Fast, Killerbee VXL, en vele andere modellen met een GY6 motor, zoals Kymco en Sym. De uitlaat is uniek in zijn soort omdat er een aansluiting voor de lambdasonde in te monteren. Klik op de link voor meer info: Sportuitlaat

Opvoeren Elektrische scooter.

Gaat je elektrische scooter niet snel genoeg? China Scooter onderdelen heeft hier de oplossing voor. Wij hebben natuurlijk weer als eerste in Nederland een kastje ontwikkeld met afstandsbediening waarmee u kunt schakelen tussen de originele snelheid, en de snelle stand. Via deze link vindt u alles op het opvoeren van u elektrische scooter met BOSCH motor, en BOSCH controller. Deze is special ontwikkeld voor de Q Crystal Bosch 3000W. Heeft u geen BOSCH motor, en geen Q Crystal/Sport of Nipponia Volty, dan werkt dit systeem niet op u scooter.

Snelheid en de Nederlandse wet

Nederland kent een aantal strenge regels waaraan scooters moeten voldoen. Zo mag een snorscooter of snorfiets niet harder rijden dan 25km p/u, de constructiesnelheid mag voor een snorscooter niet harder dan 34 GPS gemeten snelheid zijn. Een bromscooter of bromfiets niet harder dan 45km p/u rijden, de constructiesnelheid is echter 54km p/u voordat u een WOK melding krijgt. Hoewel u scooter met u scooter niet harder mag rijden als 25 of 45. Mag de constructiesnelheid wel harder zijn, voordat u een WOK melding RDW krijgt.

Risico’s als gevolg van het opvoeren bij controle voorkomen

Zoals je waarschijnlijk al begrepen had is het opvoeren van je scooter nogal verboden. Wanneer je scooter bij een controle op de rollerband te snel blijkt te rijden levert dit je een boete op. Ook loop je het risico op een WOK (Wacht Op Keuring)-status wat betekend dat je niet meer met je scooter mag rijden tot deze opnieuw gekeurd is door het RDW. Dit grapje kost al snel 300 a 400 euro in totaal.

Hoe hard mag een snorscooter/bromscooter rijden volgens de wet/

Een snorscooter mag maximaal 34KM GPS op de rollerbank rijden.

Een bromscooter mag maximaal 54km GPS op de rollerbank rijden.

Snelheidsbegrenzer

Gelukkig zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je scooter bij een controle gewoon de toegestane maximumsnelheid rijdt. Chinascooteronderdelen.nl verkoopt CDI’s met afstandsbediening waarmee je met een druk op een knop de snelheidsbegrenzer weer kunt activeren. Dit systeem is ook beschikbaar voor ECU’s die werken in combinatie met een converter. Doordat de begrenzing bij het starten van de scooter actief is zal deze op de rollerbank netjes beperkt zijn tot de toegestane snelheid.
En voor Piaggio en Vespa Power Commanders met afstandsbediening. Zoals u rechts op de afbeelding kunt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *